Noutăți

Oradea, gazda unei vizite de lucru organizate de ADR Nord-Vest pentru UAT-urile din Nord-Vestul României

În perioada 10-11 decembrie, Oradea a fost gazda unui eveniment organizat de Agenția de Dezvoltare Nord-Vest pentru reprezentanții primăriilor care și-au manifestat intenția de a sprijini dezvoltarea de parcuri industriale în regiunea de Nord-Vest.

Prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027 va exista posibilitatea finanțării unor initiative precum „Sprijinirea dezvoltării structurilor de sprijin a afacerilor care urmează la rândul lor să administreze granturi în favoarea IMM-urilor sprijinite, din regiunea Nord-Vest, România”.

Oradea este orașul care a reușit să se dezvolte prin atragerea fondurilor europene, iar prin implicarea Agenției de Dezvoltare Locală (ADLO) peste 100 de companii au ales să investească în cele patru parcuri industriale funcționale.

„ADLO are o activitate foarte complexă, dincolo de administrarea Parcurilor Industriale. Serviciile pe care le ofererim sunt diverse: desfășurăm proiecte comune cu companiile, suntem implicați în susținerea și dezvoltarea învățământului dual, ne ocupăm de terminalul Cargo și terminalul Intermodal, de iluminatul public din municipiu, dar și de dezvoltarea parcurilor industriale din județ.  Ne bucurăm de faptul că, încă o dată, Oradea este dat drept model de bune practici. Muncim zi de zi la creșterea nivelului de trai al locuitorilor și ne dorim să creăm o comunitate puternică. Oradea rămâne în continuare un oraș deschis oportunităților, un oraș care își dorește noi provocări”, a punctat Alina Silaghi, director general ADLO.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului au avut loc prezentări privind:

– conceptul de parc industrial și mecanismul de creare/extindere a acestuia;

– tipuri de proiecte ce urmeaza a fi finanțate prin POR NV 2021-2027: beneficiari eligibili, activități eligibile, cheltuieli eligibile, inclusiv tipuri de investiții finanțate prin grant pentru IMM-urile ce urmează a se localiza în aceste structuri.

Reprezentanții Unităților Administrativ-Teritoriale, împreună cu conducerea ADLO și reprezentanții ADR NV, au desfășurat o vizită de lucru la două dintre parcurile industriale din oraș, tocmai pentru a întelege modelul de bune practici ce poate fi valorificat și replicat în regiune.

Însoțiți de echipa ADR NV și directorul general al agenției, Marcel Ioan Boloș, cei prezenți au efectuat și o serie de vizite în municipiul Oradea, pe parcursul căreia participanții au putut remarca rezultatul implementării celor mai de succes proiecte din localitate.

Astfel, pe lista obiectivelor vizitate s-au numărat: Cetatea Oradea, Complexul welness termal Nymphea, Spitalul Județean Oradea, linia de tramvai modernizată, Piața Rogerius și Piața Unirii, proiecte implementate prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

Mai multe detalii cu privire la vizitele efectuale la locațiile de implementare ale proiectelor POR puteți regăsi la adresa www.bit.ly/3IKUBaQ.