Ansamblu Locuințe de Serviciu OD

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a finalizat construirea primului bloc din Ansamblul de locuinte de serviciu identificat in Oradea, str. Ovid Densusianu, proiectul constând in construirea a 3 blocuri a câte 65 de apartamente/bloc.

Obiectivul principal al proiectului este construirea de spatii locative cu destinația de locuințe de serviciu pentru angajații companiilor rezidente din Parcurile Industriale Eurobusiness Oradea precum si pentru companiile din Oradea, nerezidente in Parcurile Industriale, ca suport în lupta pe care mediul privat o duce pentru atragerea și retenția forței de munca.

În studiul “How commuting affects subjective wellbeing” / “Cum influențează naveta starea de bine” [Clark B. and all, 2019, Springerlink] s-a demonstrat faptul că timpii mai lungi de naveta sunt asociați cu o satisfacție mai scăzută la locul de muncă și în timpul liber, cu încordarea crescută și cu o sănătate mentală mai slabă. Cea mai puternică asociere se găsește pentru satisfacția timpului liber.

De asemenea, din experiența rezidenților din parcurile industriale din Oradea, în cazul în care angajările se fac pe o rază de 40-50 de kilometri, locul de muncă obligând apoi la navetă, retenția angajaților devine problematică, aceștia având tendința să renunțe la locul de muncă. Acest aspect, coroborat cu faptul că rata șomajului în județul Bihor este extrem de mică (1,35% în sept 2019, cf. datelor furnizate de AJOFM Bihor) creează mari probleme privind obținerea și retenția forței de muncă necesară de către angajatori.

Construirea unor locuințe de serviciu pentru angajații care fac naveta la locurile de muncă companiile din Oradea ar răspunde la problemele identificate mai sus.