Noutăți

Firmele din Parcul Industrial din Oradea recrutează elevi de la școala profesională

Valentin Sidia a terminat la începutul acestei veri cursurile clasei a X-a, însă de anul trecut a început să lucreze ca ucenic la o firmă care se ocupă cu producţia industrială. Pentru că a dat dovadă de implicare și seriozitate, conducerea companiei a hotărât să-l angajeze. “La școală învățăm, dar puțin, aici pot să învăț foarte multe chestii, o grămadă de lucruri interesante“, spune tânărul.

În fiecare an, firma la care lucrează Valentin angajează elevi din şcoala profesională sau studenţi ai specializărilor tehnice.

Pentru noi, formarea profesională și angajarea de tineri este cel mai important lucru. Pentru că în felul acesta pot să formez un personal adecvat și poți să-l ajuți să învețe și să evolueze exact după standardele și cerințele tale“, susţine Mihai Binșelan, managerul general al unei firme.

La fel procedează şi cel mai mare angajator din Parcul Industrial din Oradea. Compania cu peste 1.400 de angajaţi investeşte acum zece milioane de euro în construirea unei noi hale de producţie. Într-o primă fază va avea nevoie de 50 de noi angajaţi, însă meseriaşii sunt tot mai greu de găsit. De aceea apelează la absolvenţii şcolilor profesionale.

Căutăm oameni care el care sunt studenți sau sunt la școlile profesionale care să se alăture echipei noastre în vederea pregătirii lor. Încercăm să le oferim o meserie“, spune Paul Bronț, directorul tehnic al unei firme din Parcul Industrial.

Unul dintre cei deja angajați este Cãtãlin Darna. Tânãrul de 25 de ani este bucãtar de meserie, dar s-a recalificat ca frezor: “Bucătar am fost și nu prea m-am descurcat, nu mi s-a oferit șansa să înveți, nimeni… toți vor gata pregătiți, dar nu-i pregătește nimeni. Și de când mi-am schimbat profesia sunt foarte bucuros și îmi place foarte mult.

În această perioadă, şcoala profesională înfiinţată de Agenţia de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Oradea face înscrieri.

Mai există 95 de locuri vacante în cadrul școlii profesionale din campusul tehnic Traian Vuia, distribuite la 11 specializări, iar sesiunile următoare de înscriere vor fi în zilele 16 – 17 august, respectiv 1 – 2 septembrie“, a anunţat Liana Boangiu, HR manager în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Localã Oradea.

În Parcul Industrial din Oradea sunt angajate acum peste trei mii de persoane. În urma extinderii suprafeţelor oferite companiilor, dar şi a noilor contracte semnate cu mari investitori, autorităţile se aşteaptă ca numărul angajaţilor să depăşească cinci mii în următorii ani.