Zilele Diasporei Oradea | 14 august 2019
Municipiul Oradea, la a patra ediție “Ziua Diasporei”
În speranţa de a-i aduce mai aproape pe românii care trăiesc în străinătate, miercuri, 14 august 2019, Primăria Municipiului Oradea și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A., cu sprijinul RePatriot – RBL, a organizat a patra ediție „Ziua Diasporei”.
Administrația locală dă o atenție deosebită procesului de îmbunătățire a contextului economico-social local, planul de măsuri de dezvoltare având efecte benefice care vor crea un context normal în Oradea, similar cu cel cu care sunt obișnuiți cei care locuiesc în afara țării și au lansat deja site-ul: www.diasporadea.ro, unde puteți vedea informații utile și oportunități din Oradea.
Scopul evenimentului din 14 august este să promoveze un mesaj de încredere pentru investiții și să sublinieze rolul important pe care îl are Diaspora atât in dezvoltarea mediului de afaceri cât și al orașului.
Manifestările pentru sărbătorirea Zilei Diasporei, au inceput cu o conferință de la ora 09:30, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea.
Directorul ADLO, Alina Silaghi a deschis conferința fâcănd o scurtă prezentare a parcurilor industriale din Oradea cu facilitățile si oportunitățile pe care de oferă Oradea, atât pentru forța de muncă cât și pentru investitori.
Pentru românii de pretutindeni avem un mesaj: Dacă între timp ACASĂ a devenit pentru dumneavoastră o altă țară, noi dorim să vă conectăm mai mult cu România, să putem fructifica oportunitățile, să facem lucruri împreună, care să dăinuie și să realizăm că România este a noastră și a urmașilor noștri.
În cadrul dezbaterii, municipalitatea dorește să înțeleagă care sunt măsurile pe care cei care locuiesc în diaspora le văd necesare pentru ca Oradea să devină suficient de motivantă în vederea întoarcerii românilor acasă, să asculte experiențele celor repatritați deja în Oradea și să le prezinte tuturor oportunitățile locale.
Cu această ocazie primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat un nou proiect prin care speră că va încuraja repatrierea cât mai multor români: aşa-numitul “cartier al Diasporei”. Edilul a explicat că este vorba despre darea în concesiune a unei suprafeţe de circa 7.000 metri pătraţi, sub preţul pieţei, parcelată aşa încât să poată fi construite între 10-12 case, de către persoane care se vor restabili la Oradea.
“Întreaga Românie trebuie să aibă politici naţionale pentru a încuraja repatrierea unora dintre cei plecaţi şi pentru refacerea legăturilor lor cu locurile de origine. În orice caz, Oradea poate fi unul dintre locurile din România în care românii plecaţi să se întoarcă şi să investească”, a spus primarul Bolojan.
După două ore de discuţii, participanţii la întâlnirea au fost invitaţi să viziteze şi Parcul Industrial I din Şoseaua Borşului, pentru a vedea cu ochii lor ce oportunităţi de angajare, dar şi de investiţii, ar avea în eventualitatea că se vor repatria la Oradea. Aceștia au fost plăcut impresionați atât de performanța utilajelor cât și de condițiile de muncă, respectiv pachetele atractive oferite de companie salariaților.