PROIECTE
1. CENTRE DE SERVICII PENTRU ANGAJAȚII DIN PARCURILE INDUSTRIALE DIN ORADEA
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, societatea care administrează parcurile industriale din oraș, va construi două centre de servicii în parcurile industriale I și II și un ansamblu de locuințe în apropierea platformelor industriale pentru angajații care lucrează în aceste zone.
Terenurile pentru cele două centre de servicii au fost deja identificate astfel că terenul din Parcul Industrial I are o suprafață de 8.232 de metri pătrați (în spatele companiei Faist Mekatronic), iar cel din Parcul Industrial II are o suprafață de 7.417 metri pătrați (lângă compania Internationale Turen Manufaktur)
Centrele de servicii vor avea magazin alimentar, creșă, grădiniță, agenții de bănci și bancomate, ghișee de poștă și curierat, sală de fitness și alte servicii care vor fi solicitate de companii. Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a chestionat companiile mari din Parcul Industrial I de pe Calea Borșului și toate au fost de acord cu amenajarea unui centru de servicii în interiorul parcului.
- GRĂDINIȚA
Primăria Municipiului Oradea, prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A. a înființat primul complex creșă/grădiniță într-un parc industrial din țară.
Locație: Parcul Industrial I, str. Gh. Mărdărescu nr.12, Oradea
Contact: tel. 0359.455.950, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Imobilul are un regim de înălțime de P+1E, funcțiunile fiind separate atât pe niveluri, cât și în cadrul aceluiași nivel.
Creșa „Căsuța prieteniei” are acces separat față de grădiniță „Tărâmul magic” și se întinde doar pe parter, pe aproximativ o jumătate din suprafață, împreună cu spațiile conexe dedicate (cabinet medical și izolator).
Grădinița se întinde atât pe parter cât și pe etaj, accesul făcându-se separat. Spațiile dedicate zonei administrative și de birouri sunt grupate și poziţionate în capătul holului principal, pentru a facilita accesul personalului grădiniței/creșei atât la sălile de grupă, cât și la spațiile de joacă exterioare.
Unitatea are 120 de locuri, 40 dintre ele pentru învățământul antepreșcolar și 80 pentru învățământ preșcolar.
3. ANSAMBLU DE LOCUINȚE PENTRU ANGAJAȚII DIN PARCURILE INDUSTRIALE DIN ORADEA
Ansamblul de locuințe pentru angajații din parcurile industriale va fi construit în apropierea platformelor industriale. De aceste locuințe vor putea beneficia angajații navetiști.
În prezent, în parcurile industriale din Oradea își desfășoară activitatea aproximativ 9.400 de angajați, iar valoarea investițiilor asumate de cele 110 de companii este de aproximativ 425 de milioane de euro.
Pentru a oferi sprijin tuturor companiilor în lupta lor pentru păstrarea și atragerea de noi forțe de muncă, ADLO va construi 3 blocuri noi, a câte 65 de apartamente/bloc care urmează să fie închiriate de companiile locale.
Prima etapă va consta în construirea Blocului C- municipiul Oradea str. Ovidiu Densușianu nr. cad.203283 pentru care în semestrul II 2021 s-a semnat constractul cu executantul lucrării și cu dirigintele de șantier.
Locație: str. Ovidiu Densușianu, Oradea
4. DEZVOLTAREA UNEI ȘCOLI INTERNAȚIONALE LA ORADEA
S-au atins următoarele obiective:
- crearea unor condiții de studiu la standarde internaționale pentru copiii angajaților străini care își desfășoară activitatea în parcurile industriale din Oradea, astfel încât să fie asigurată continuitatea în educație a elevilor relocați în oraș împreună cu părinții lor,
- creșterea atractivității orașului Oradea pentru alți investitori străini ceea ce înseamnă posibilitatea extinderii acestui sistem de învățământ,
- creșterea oportunităților pentru copiii din Oradea prin faptul că au posibilitatea de a studia la standarde internaționale.
5. ÎNFIINȚAREA DE NOI PARCURI INDUSTRIALE ÎN JUDEȚUL BIHOR
Agenția de Dezvoltare Locală si-a extins activitatea privind dezvoltarea parcurilor industriale și în județul Bihor. În acest sens, am preluat parcurile industriale din județul Bihor, respectiv Săcueni și Tileagd și înființarea unor noi parcuri industriale în Tămășeu, Ștei, Beius, Alesd și zona Marghita.
Obiective:
- atragerea de investitori în zonele mai puțin dezvoltate ale județului Bihor,
- crearea de noi locuri de muncă pentru comunitatea locală,
- dezvoltarea comunităților locale din punct de vedere economic, social și educațional.
6. DEZVOLTAREA UNUI CENTRU DE TRANSPORT INTERMODAL CU FACILITATE DE ACCES LA TRANSPORTUL RUTIER ȘI FERVOVIAR ÎN ZONA GĂRII CFR DIN EPISCOPIA BIHOR
Obiective:
- eficientizarea transportului de marfă și îmbunătățirea impactului transportului asupra mediului și a siguranței traficului,
- decongestionarea transportului rutier reducându-se numărul accidentelor rutiere, nivelul noxelor emise de autovehicule și a pragului de zgomot în oraș,
- dezvoltarea socio-economică a zonei atât prin veniturile la bugetul local cât și prin crearea de noi locuri de muncă
Concret, se vor amenaja:
- accese (rutier din DN1/E60 și feroviar)
- linii de cale ferată
- drumuri și platforme pentru realizarea transferului rutier-feroviar și depozitarea containerelor
- hală de depozitare pe termen scurt și mediu a mărfurilor convenționale
- infrastructura de utilități publice
- clădiri administrative și o zonă de servicii pentru angajați și șoferi (hotel, toalete, dușuri)
- spații verzi.
7. INCUBATOR DE AFACERI CRESC
Incubatorul de afaceri, denumit "Cresc Oradea Mare", va găzdui firme din domeniul creativ precum dezvoltare de software pentru design, creaţie, animaţie şi altele.
Conform proiectului, la finalul lucrărilor imobilul va găzdui 20 de birouri pentru start-up-uri, 30 de spaţii de lucru open-space, 6 ateliere şi spaţii suport pentru companiile găzduite, săli de evenimente şi de pregătire.
Locație: str. Louis Pasteur nr. 28 (clădirea fostului Spital nr. 5)
Suprafață construcţie: suprafață utilă de 2.200 mp
Valoare: 3,6 milion euro
Scopul: sprijinirea firmelor nou înființate și a celor cu un istoric scurt de funcționare (maxim 2 ani) în vederea lansării pe piață a unor produse sau servicii care corespund sectorului creativ. Incubatorul va oferi servicii suport în afaceri (ex. juridice, financiare) și servicii de îndrumare a IMM-urilor către diferite programe de finanțare existente, identificare de parteneri, promovarea serviciilor și produselor acestora.
8. PARC ŞTIINŢIFIC ŞI TEHNOLOGIC
Locație: Str. Ceyrat nr. 4, în vecinătatea Universităţii din Oradea
Obiectiv general: crearea unei infrastructuri de inovare și transfer tehnologic în județul Bihor în scopul creșterii inovării în firme în domeniile de specializare inteligentă alese și implicit în scopul dezvoltării economice
Valoarea investiției: 7 milioane euro
Suprafața desfășurată: 5417,78 mp.
Parteneri în proiect „Înființare Parc Științific și Tehnologic Bihor”: Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea, Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor și Societatea Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A.
9. MAKE IT IN ORADEA
Make IT în Oradea este o inițiativă non-profit dezvoltată de câteva companii locale cu profil tehnologic și IT alături administrația locală.
Scop: stimulare, dezvoltare, promovare talent local IT&C și startup-urile creative.
În prezent, Make IT în Oradea dezvoltă și supraveghează evoluția primului program de incubare din Oradea, cu scopul de a forma, descoperi, stimula și finanța startup-uri inovatoare din domeniul tehnologiei.
Bugetul anual al incubatorului este de 300.000 euro și este asigurat de autoritățile locale având ca singur scop stimularea și atragerea oamenilor creativi și inovatori în Oradea.
10. TERMINAL CARGO
UAT JUDEȚUL BIHOR prin Consiliul Județean Bihor împreună cu UAT MUNICIPIUL ORADEA prin Consiliul Local Oradea, cu Societatea Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A. și cu R.A. Aeroportul Oradea au încheiat un acord de parteneriat având drept obiectiv de investiții realizarea unui terminal cargo care va fi amplasat la Aeroportul din Oradea.
Realizarea acestei investiții va asigura condiții optime pentru transportul pe cale aeriană al produselor necesare companiilor din Oradea în procesul de producție care se aduc de la mari dinstanțe.
Proiectul s-a alocat prin licitație companiei CTP Iota care va demara proiectul din primăvara acestui an, ADLO asigurând accesul la utilitățile din Parcul Industrial II și sprijin în ceea ce privește mediatizarea proiectului. Terminalul Cargo va fi operațional la finalul anului 2023.
Locație: str. Umbrei nr. 4, Oradea - în apropiere de Aeroportul din Oradea, lângă Parcul Industrial II
Suprafața: 14,4 ha.
Vor fi create: 100 locuri de muncă
Redevență: 0,6 euro/mp/an
Servicii:
- Logistică
- Încărcare/descărcare colete din aeronave/camioane
- Controlul de securitate al încărcăturii
- Delegat vamal
- ÎNVĂȚĂMÂNT DUAL - ȘCOALA PROFESIONALĂ EUROBUSINESS
Învățământ tehnic de stat
Durată: 3 ani
Nivel de calificare: nivelul 2
Limită de vârstă: 18 ani
Bursă: 400 lei/student/lună.
- CENTRU DE DEZVOLTAE EDUCAȚIONALĂ (THE SPOT)
Prin Asociația Parteneriat pentru Educație, în anul 2019 s-a înființat Centrul de dezvoltare educațională pentru tineret „The Spot”.
Obiectiv: dezvoltarea aptitudinilor formale și non formale ale tinerilor, în vederea pregătirii lor pentru viața de adult, prin intermediul educației integrate, în vederea orientării profesionale.
Grup țintă: tinerii cu vârste între 12 și 25 de ani.
Locație: Piața Rahovei nr. 1 Oradea.